Sempre he dit que treballar amb nounats és una feina molt delicada, són bebès de molt pocs dies i qualsevol cosa que els hi passi en aquesta edat pot tenir conseqüències per la resta de la seva vida. Per això la seguretat en aquest tipus de sessions no pot passar per alt. Fa uns dies vaig assistir a un taller sobre seguretat neonatal impartit per Helena F. Portela, la qual juntament amb la Creu Roja ens van formar en el camp de la seguretat i el maneig neonatal en les sessions fotogràfiques. Tots els fotògrafs que treballin en aquesta especialitat han d’estar preparats per atendre de manera adequada a un recent nascut i és que la falta de coneixement pot provocar riscos en els nounats sense que ni ens n’adonem.
Què entenem per seguretat?
Potser algú podria dir que és vigilar que no caiguin, protegir sempre el cap, que no passin fred… i sí, evidentment que això és primordial, però jo quan parlo de seguretat parlo d’altres coses…
- En primer lloc, per mi, la seguretat més important és respectar sempre al nadó, saber que l’únic que necessita per sobreviure és a la seva mare i per aquest motiu sempre tindré en compte el seu contacte, per sobre de qualsevol fotografia. Hi ha fotògrafs que recomanen dur xumet, tirallets per evitar el contacte excessiu amb la seva mare… i per mi això és incomprensible. Sóc súper defensora de respectar al nadó al 200%.
- Seguretat és també evitar postures que no són naturals i que poden danyar l’esquena o les articulacions. Pot resultar molt bonica la fotografia que has vist a tal fotògraf on el bebè s’aguantava el cap completament sobre les seves mans o aquella en que estava embolicat fins dalt, però s’ha de saber que hi ha postures que forcen la forma del bebè i poden ser realment perilloses si no es fan mitjançant fotomuntatges garantint la seva seguretat. D’altra banda la pell d’un recent nascut és molt fineta i qualsevol cosa els podria fer mal, per això les arrecades, els anells, els collars és millor evitar-los.
- També és molt important vigilar la temperatura i la humitat de l’estudi perquè no hi hagi contrastos tèrmics… Posar calor directa sobre el bebé pot ser perillós, en primer lloc perquè si no controles la font de calor pot ser que la temperatura sigui molt elevada i el bebè s’arribi a cremar i en segon lloc perquè quan treus al nadó de la font de calor hi ha un xoc tèrmic que podria ser perjudicial. Els recent nascuts encara no tenen un sistema de regulació de la temperatura desenvolupat i per aquest motiu són molt més sensibles als canvis de temperatura.
La seguretat és molt important i ja veieu que per mi és un dels punts més importants a l’hora de realitzar un reportatge newborn ja que és una gran responsabilitat. Em va agradar molt una frase de la Helena que diu així: ” El bebè és un ésser humà no un objecte, és la nostra responsabilitat respectar els seus límits i la seva integritat garantint amb la nostra preparació i cures el benestar dels nostres models”
I vosaltres, pares, mares, fotògrafs newborn… us havíeu parat a pensar mai en tot el que comporta fer un reportatge a un bebè de pocs dies de vida?
Creieu que és important la formació en l’àmbit de la seguretat de tots els que ens hi dediquem? M’agradarà llegir les vostres respostes!